nakkefoldscanning / doubletest

Ultralydklinikken for Gravide er de bedste til nakkefoldsscanning og double test, idet alle medarbejdere arbejder med denne scanning på et hospital i København i deres andet virke. Dette giver daglig rutine til at udføre scanningen og målene korrekt.

Denne skanning kan udføres fra 11 uger og 4 dage og til 13 uger og 6 dage.

Heldigvis er langt de fleste nyfødte sunde og raske. Dog er 1 ud af 100 nyfødte født med et fysisk eller mentalt handicap.
Den hyppigste kromosomsygdom er et ekstra kromosom 21, som medfører Downs Syndrom.  Denne kromosomfejl ses hyppigst hos ældre gravide, men kan også forekomme hos de helt unge.

Book tid online

Ved nakkefoldsscanning måles bredden af væske ved fosterets nakke.

Ud fra dette mål kan man, sammen med moderens alder og fosterets længde, vurdere fosterets risiko for Downs syndrom. Hvis risikoen er højere end 1:300 for at være gravid med et foster med Downs Syndrom vil man blive henvist til sit hjemsygehus/hospital til moderkageprøve. Vi tager kontakt til din læge på dit hjemsygehus.

Hvis risikoen for at være gravid med et foster med Downs Syndrom er mindre end 1:300 vil man ikke anbefale en moderkageprøve. Hvis man alligevel er usikker og gerne vil have større tryghed kan vi anbefale en tidlig misdannelsesskanning eller Panorama test.

 


Ultralydklinikken for Gravide

Har valgt at benytte Astraia, som alle danske hospitaler bruger, til at udregne risikoen for Downs syndrom hos dit kommende barn. Den nøjagtige risiko på dagen, hvor skanningen foregår, kan kun beregnes professionelt ud fra en medicinsk database. Det er ikke godt nok blot at vurdere om nakkefolden 'ser lille' ud. Astraia forhandles kun til ultralydklinikker, som er certificerede hos Fetal Medicine Foundation i London.


Risikoen for Downs syndom er mindre ved fødslen end i 12 uger, fordi ca. 30% af fostre med mongolisme dør i løbet af graviditeten, fordi de er svært syge af andre misdannelser.

Vi ser ved denne skanning også efter antallet af fostre og udregner det forventede fødselstidspunkt. Er der tvillinger udregner vi selvfølgelig risikoen for hvert foster. Enæggede tvillinger vil have ens risiko. 

Den eneste metode til at sikre sig, at det kommende barn har normale kromosomer er en moderkage- eller fostervandsprøve, men denne undersøgelse er forbundet med en abortrisiko på ca. ½%
Den bedste metode, til at bedømme om man skal foretage en moderkage- eller fostervandsprøve, er derfor at starte med en nakkefoldsscanning, hvor man udregner fosterets risiko.
Stor nakkefold kan også ses ved andre kromosomsygdomme og ved hjertefejl.


Double testen

Denne test er en blodprøve fra den gravide. Blodprøven kan tages fra fulde 9 uger til 13 uger og 6 dage.

I blodprøven måles frit beta-hCG og PAPP-A og blodprøven er således helt forskellig fra Trippletesten, man tidligere benyttede. Disse to proteiner udskillles af barn og moderkage over i moderens blod. Koncentrationen varierer mellem normale børn og børn med mongolisme.

Hvis man udelukkende udregnede risiko for Downs Syndrom ud fra Double testen, vil men finde ca. 60% af fostre med Downs Syndrom.

 

Ved en risikoberegning ud fra nakkefoldsscanning og Double test findes ca. 90% af fostre med Downs Syndrom. En kombination af de 2 tests er således den mest optimale undersøgelse.

Du kan få foretaget blodprøven til analysen for Double test på Ultralydklinikken for Gravide. Den kan enten foretages samtidig med din nakkefoldsscanning eller før din nakkefoldsscanning. Hvis du kan komme før din nakkefoldsscanning. vil vi kunne give dig det endelige resultat i forbindelse med skanningen.

Hvis du får taget blodprøven samtidig med nakkefoldsskaningen udregner vi den kombinerede risiko, så snart vi har svaret fra laboratoriet. Vi vil efterfølgende sende dig svaret på e-mail.

 

Hvad får jeg med hjem til nakkefoldsscanning og doubletest, hvor der er afsat 30 min til mit besøg på klinikken:

  • Risiko ud fra alder
  • Risiko ud fra alder og nakkefoldsscanning
  • Risikoen udregnet ud fra den kombinerede test
  • Bilkleder printet i sort/hvidt og sendt til din mail.
  • Smart plastilmappe til beskrivelse, billeder og egne svangrepapir.


Da vi er en ultralydklinik kan vi ikke påtage os kun at tage blodprøven.

 

Hvad er forskellen på de forskellige prøver?

  • Ved moderkageprøve undersøges barnets kromosomer og alle fostre med mongolisme findes
  • Ved nakkefoldsskanning alene findes 70 % af alle fostre med mongolisme
  • Ved doubletest alene findes 60 % af alle fostre med mongolisme
  • Ved den kombinerede test - nakkefoldsskanning og doubletest findes 90 % af alle fostre med mongolisme.
  • Ved Panorama test eller Harmony test findes 99,9% af alle fostre med Downs syndrom.