Misdannelsesscanning

Tidlig misdannelsesscanning - 45 min. afsat til dit besøg på klinikken.

Især den tidlige misdannelsesscanning kræver stor ekspertise og mange års erfaring i scanning, og denne skanning foretages kun af vores speciallæger.

En misdannelsesscanning er barnets første helbredsundersøgelse. Enkelte gange kan det være nødvendigt at scanne vaginalt for at se alle detaljer.

Tidlig misdannelsesskanning anbefaler vi i uge 15-16, men allerede fra uge 13+0 kan man se mange detaljer.

Book tid online

 

Den tidlige misdannelsesscanning kan være en tryghed.

Hvis du tidligere har været gravid med et barn, der ikke havde normal udvikling. 

Misdannelsesskanningen kan også være en ekstra sikkerhed, hvis du har fået en risiko for Downs syndrom, som du synes er for høj. Ved denne tidlige skanning ser vi efter næseben, som 3/4 af fostre med Downs syndrom mangler.
Hvis vi kan se et flot næseben vil fosterets risiko for at have Downs syndrom være væsentlig mindre end ved den almindelige nakkefoldsskanning.

Ultralydklinikken for Gravide har certifikat hos Fetal Medicine Foundation til at benytte risikomodulet for næseben i Astraia.

 

Astraia er en medicinsk database og er det program alle hospitaler i Danmark benytter.

Astraia forhandles kun til ultralydklinikker, som er certificerede hos Fetal Medicine Foundation i London. Risikomodulet for næseben benyttes ikke til nakkefoldsscanninger på alle hospitaler.

Hvis du ønsker en ny risiko udregnet fra nakkefold, double test og næseben, kan scanningen foretages fra 13 fulde uger til 13 uger og 6 dage

 

Ved tidlig misdannelsesscanning kan de største udviklingsfejl findes. 

Vi ser på om fosterets udvikling svarer til alderen. Vi ser på kraniet og hjernens udvikling, ansigtet (specielt om der er læbespalte, det man tidligere kaldte 'hareskår'), næseben, antal fingre, hjertet (4 hjertekamre), bugvæg, rygsøjle, mavesæk, nyrer og blære. Knogler i arme og ben (klumpfødder kan ses allerede i denne alder)

Kønnet kan ses efter 14 fulde uger - ofte kan vi se det tidligere, men her giver vi ingen garanti.

 

Sen Misdannelsesskanning - 45 min. afsat til dit besøg på klinikken.

Den sene misdannelsskanning foregår fra uge 18 og frem til fødsel. I denne alder er det nemmere at se detaljer hos fosteret og både vores speciallæger og jordemødre udfører denne skanning.

Vi gennemgår systematisk hele fosteret fra top til tå og undersøger om alt er normalt.

Ved denne skanning ser vi efter hjernens og rygsøjlens udvikling. Vi ser på ansigtet og ser efter om den lille har læbespalte (tidligere kaldte man det 'hareskår'). Vi gennemgår alle kroppens knogler og tæller fingre. Vi ser på hjerte, lunger, mavesæk, nyrer, blære, bugvæg og om den lille har klumpfødder. Vi vurderer om den bevæger sig normalt. Hvis du ønsker kønnet at vide, ser vi også efter det.

 

Vi vurderer om mængden af fostervand er normalt og hvor moderkagen ligger.

Hvis vi finder en udviklingsfejl, får du kompetent rådgivning allerede ved skanningen. Hvis du ønsker det, bliver du henvist til dit hjemsygehus eller til en specialafdeling for fosterudvikling.

I uge 18-22 kan man se alle organer tydeligt. Senere i graviditeten kan enkelte ting være helt umulige at vurdere. 

Hvis vi ikke kan se alt ved en misdannelsesskanning, aftaler vi en ny tid inden for få dage og det er gratis. Dog kan det sent i graviditeten ikke være muligt at se alt.

 

Hvad får jeg med hjem ved en misdannelsesskanning - gælder alle tidspunkter i graviditeten:

  • Beskrivelse af alle organer og knogler, moderkage og fostervand.
  • Størrelsen på fosteret - mål og vægt.
  • Kønnet på barnet, hvis det ønskes.
  • Medbring en USB på mindst 4GB eller køb en af os. Så kan vi optage hele undersøgelsen, så du får den som en film.
  • 10-20 billeder i sort/hvid print og alle billeder bliver gemt på din USB eller sendt til din mail.
  • Smart plastikmappe til dine svangrepapir og vores beskrivelse og billeder.